25 październik jest Światowym Dniem Makronu. Ustanowiono ten dzień w 1995 roku, z inicjatywy 40 producentów. Aby uczcić ten dzień, również na moim stole nie zabrakło dziś potrawy z makaronem. Na obiadku królował on z mięsem mielonym, pieczarkami i serem w cieście francuskim.
Składniki:
- 2 garście makaronu kokardki (może być inny)
- 30 dkg mięsa mielonego
- 25 dkg pieczarek
- 1 op. ciasta francuskiego
- ser żółty
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, oregano
- keczup
Przygotowanie:
Pieczarki pokroić drobno i podsmażyć, poczekać aż odparuje woda.
Makaron ugotować w osolonej wodzie.
Mięso doprawić i podsmażyć.
Rozwinąć ciasto francuskie, polać keczupem i rozsmarować.
Na ciasto nałożyć makaron, mięso i pieczarki.
Całość posypać startym serem.
Piec 25 minut w temperaturze 200 st.
Takim oto prostym w przygotowaniu daniem, celebrowałam ten szczególny dzień makaronowej uczty 😉 Palce lizać - POLECAM !
Ciekawostki o makaronie:
👉 w Japonii w 2010 roku wyprodukowano makaron o rekordowej długości 3776 m, co znalazło swoje miejsce w księdze rekordów Guinnessa
👉 makaron był jadany jeszcze przed naszą erą w Chinach
👉 według statystyk, Polacy jadają około 5 kg makaronu rocznie
👉 formowanie makaronu odbywa się na zasadzie tłoczenia pod ciśnieniem, krajania lub też wyciskania
👉 na początku masę na makaron wyrabiano stopami
👉 do tej pory wyprodukowano aż 300 rodzajów makaronu w różnych kształtach, rozmiarach i przeznaczeniach kulinarnych
👉 włosi uważają, że przepisem idealnym na makaron jest 7g soli i 1l wody na 100 g makaronu
Komentarze
Prześlij komentarz