Zdrowa przekąska - chrupiąca ciecierzyca

25 września przygotowywałam dla Was nowy post, a dla siebie "coś' do pochrupania na wieczór. Chrupiąca ciecierzyca miała królować wieczorem jako przekąska, niestety mój brzuszek się jej nie doczekał, bo zaczęła się akcja porodowa ;)

Ale co się odwlecze to nie uciecze, dlatego dziś zapraszam do zapoznania się z przepisem na zdrową przekąskę z wykorzystaniem ulubionych przypraw. 


Chrupiąca ciecierzyca:
- puszka ciecierzycy konserwowej
- oliwa
- ulubione przyprawy - u mnie - pieprz, papryka słodka, czosnek oraz oregano (niestety skończyły mi się zioła prowansalskie)


Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200͒C, grzanie góra-dół.
Ciecierzycę odsączamy na sitku i osuszamy delikatnie ręcznikiem papierowym, po przełożeniu do miski polewamy oliwą i mieszamy. Przyprawy łączymy ze sobą, posypujemy ciecierzycę i ponownie mieszamy.
Tak przygotowaną ciecierzycę wysypujemy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na 20 - 30 minut.

Chrupiąca, zdrowa przekąska jest gotowa do spożycia zaraz po ostudzeniu. Najlepiej smakuje pierwszego dnia ;)
Smacznego!

Ps. Zachęcam  do eksperymentowania z przyprawami ;)

Komentarze