Bajaderki

Bardzo nie lubię marnować jedzenia, 
kiedy po wizycie gości zostaje mi jakieś "suche" ciasto np. babka, 
albo kiedy podczas pieczenia wyjdzie mi jakiś zakalec,
a ochota na małe co nieco nie mija,
tworzę z tego bajaderki.


To bardzo szybkie i proste w przygotowaniu małe, słodkie "grzeszki" 😈

 Składniki:

- 800 - 900 gram pokruszonych ciast, ciastek, babeczek (bez kremów, bez owoców, bez żelatyny)
- pół szklanki mleka
- pół szklanki cukru (natomiast nie jest to warunek konieczny, jeśli ciasta były wystarczająco słodkie)
- pół szklanki bakalii (namoczonych w wodzie)
- 350 - 400 gram gęstej marmolady (ja używam wieloowocową)
- 125 gram masła
- olejek waniliowy lub rumowy (zamiast olejków dodaję kieliszek whisky)
- 4 łyżki kremu orzechowego lub czekoladowego
- 3-4 łyżki kakao (jeśli w użytych ciastach było kakao można dodać mniej)

Do obtoczenia:
- polewa czekoladowa
 do wyboru:
- posiekane orzechy 
- kolorowe posypki
- wiórki kokosowe 
- słodkie kakao

Ciasta drobno pokruszyć, ja robiłam to ręcznie. Jeśli do bajaderek wykorzystujemy tylko resztki ciasta, to warto dodać do nich trochę suchych herbatników.

Mleko, cukier, masło i kakao zagotować razem, mieszając od czasu do czasu, aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą. Po lekkim przestudzeniu dodać do pokruszonych ciast.

Następnie dodać dżem, krem orzechowy, alkohol bądź olejek waniliowy. Następnie dodać bakalie, natomiast nie jest to konieczne (jeśli ktoś nie przepada), ja dodaję kilka większych kawałków herbatników. Wszystko zagnieść do jednolitej masy. Jeśli masa jest zbyt miękka, wystarczy dodać trochę więcej pokruszonych herbatników lub schłodzić w lodówce.

Z tak przygotowanej masy formować kulki dowolnej wielkości. Obtoczyć w polewie czekoladowej, a następnie w pokruszonych orzechach lub kolorowych posypkach, czy też w wiórkach kokosowych lub słodkim kakao. Może to być również zupełnie coś innego, co odpowiada Waszemu gustowi.

Tak przygotowane bajaderki należy odstawić do stężenia, a potem SMACZNEGO!




Komentarze