Składniki:
- 1,5 szklanki startej marchewki (ok. 3-4 sztuki)
- 1,5 szklanki mąki
- 4 jajka
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szklanka drobno pokrojonych orzechów
- orzechy włoskie posiekać na drobne kawałki,
- marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach,
- formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą (ja użyłam okrągłej formy o śr. 26 cm),
- piekarnik nastawić na 180°C bez termoobiegu (góra/dół),
- mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i przyprawą do piernika,
- jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gładką puszystą masę,
- stopniowo dodawać olej oraz wcześniej przygotowaną mąkę z dodatkami,
- kiedy masa jest już jednolita i gęsta dodaję marchewkę oraz orzechy mieszając do dokładnego połączenia składników,
- ciasto wylewamy do wcześniej przygotowanej formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok.50 min.
*Krem z mascarpone:
250 g serka mascarpone zmiksować z 1 łyżką brązowego cukru oraz 3 łyżkami soku z cytryny.
Komentarze
Prześlij komentarz