Ciasto marchewkowe

Przepyszne i szybkie ciasto marchewkowe zachwyciło nie tylko mnie. Przygotowanie takiego ciasta nie powinno sprawić nikomu problemu, jest szybkie i nieskomplikowane. Więc, jeśli spodziewasz się gości lub chcesz po prostu sobie dogodzić podrzucam przepis.

Składniki:
  • 1,5 szklanki startej marchewki (ok. 3-4 sztuki)
  • 1,5 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka drobno pokrojonych orzechów
Przygotowanie:
  • orzechy włoskie posiekać na drobne kawałki,
  • marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach,
  • formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą (ja użyłam okrągłej formy o śr. 26 cm),
  • piekarnik nastawić na 180°C bez termoobiegu (góra/dół),
  • mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i przyprawą do piernika,
  • jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gładką puszystą masę,
  • stopniowo dodawać olej oraz wcześniej przygotowaną mąkę z dodatkami,
  • kiedy masa jest już jednolita i gęsta dodaję marchewkę oraz orzechy mieszając do dokładnego połączenia składników,
  • ciasto wylewamy do wcześniej przygotowanej formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok.50 min.
Ciasto jest mega puszyste i nieprzesuszone, świeżość utrzymuje przez kilka dni. Ja najbardziej lubię posypane cukrem pudrem, ale równie dobrze sprawdzi się tu również polewa np. z serka mascarpone*.

*Krem z mascarpone:
250 g serka mascarpone zmiksować z 1 łyżką brązowego cukru oraz 3 łyżkami soku z cytryny.






Komentarze