Ciasto czekoladowe

Właśnie zapowiedzieli się goście na popołudniową kawę? Może masz ochotę na małe co nieco? Chcesz zrobić pyszny deser dla swojej rodziny? Nic prostszego!
Ciasto czekoladowe będzie doskonałym pomysłem, bo kto nie kocha czekolady? Wszystkie potrzebne składniki na pewno masz w domu*.


Składniki:
  • 200 g masła
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka mąki
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
  • piekarnik nagrzać do temperatury 160͒C
  • formę o wymiarach 21cm x 28cm wyłożyć papierem do pieczenia
  • masło oraz czekoladę roztopić w gorącej kąpieli
  • jajka ubić z cukrem 
  • do ubitych jajek dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz sól - rozmiksować na gładką masę
  • do gotowej masy dodawać stopniowo przestudzoną czekoladę z masłem i miksować do uzyskania jednolitej masy
Gotową masę wylać na wcześniej przygotowaną formę i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 35 minut. 

Tyk, tyk, tyk i już czas oczekiwania minął. Po wyciągnięciu ciasta pozostawić do wystudzenia i Voila! Można rozkoszować się tym wyśmienitym czekoladowym smakiem!

* Jeśli nie masz w domu gorzkiej czekolady, możesz wykorzystać mleczną, ale pamiętaj, żeby dodać wówczas mniej cukru lub nie dodawać go wcale.

Komentarze

Prześlij komentarz