Schab pieczony z warzywami

Kilka dni temu zgodnie z metryką stukną mi kolejny roczek życia. Wielkie, gorączkowe przygotowywania niestety teraz odbijają się na moim zdrowiu. Dopadło mnie choróbsko 😩. Czyste okna uznaję za winne! No przecież goście przyjdą, a okna same się nie umyją! Oh, damn! Jaka ja głupia, przecież i tak nikt na nie nie spojrzał 😑 😭
Eh.... co za pech, ale za to mam chwilę czasu, żeby przedstawić Wam potrawę, która wszystkim gościom przypadła do gustu 😉
Na obiad poleca się schab bez kości, pieczony z warzywami. Jest to danie z serii hm... określę je jako "jednogarnkowe", choć z garnkiem nie mają nic wspólnego. Z podanych poniżej składników wychodzi kilka porcji 😊

Składniki:
- 10 plastrów schabu bez kości
- 5 średnich ziemniaków
- 2-3 średnie marchewki
- 1 średni por
- ok. 6 plastrów żółtego sera
- 0,5 op. sera feta lub kulka mozzarelli
- 4 łyżki majonezu
- przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona ostra, czosnek granulowany, tymianek


Przygotowanie:
1. Obrać ziemniaki oraz marchewkę. Następnie wszystkie warzywa (ziemniaki, marchew i por) umyć i pokroić w talarki.
2. Mięso umyć oraz przyprawić solą, pieprzem, czerwoną ostrą papryką i granulowany czosnkiem.
3. Ziemniaki ułożyć na dnie naczynia, w którym będziecie piec danie i przeprawić odrobiną soli oraz tymiankiem.
4. Ułożyć przyprawiony schab tak, aby kawałki nie nachodziły na siebie zbyt bardzo.
5. Teraz czas na por oraz marchewkę.
6. Posmaruj wszystko majonezem.
7. Poukładaj plastry sera oraz pokrusz fetę (lub mozzarellę) na wierzchu.


Tak przygotowane danie szczelnie zakryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego na 200͒C na ok. 2 godziny*.


* czas pieczenia może różnic się w zależności od grubości plastrów schabu

To danie jest przepyszne i bardzo pożywne. Mięso jest kruche, bardzo delikatne, ale nie przesuszone, dzięki temu z powodzeniem można je zaserwować również dzieciom. Ponadto jego przygotowanie nie jest problematyczne i nie licząc czasu pieczenia przygotowuje się je błyskawicznie.

I co powiecie na taką propozycję?
Jak dla mnie palce lizać! 
Bon Appetit!

Komentarze

Prześlij komentarz