Tłusty czwartek - mini oponki twarogowe

Co prawda mistrzem cukiernictwa, wypieków i deserów nie jestem, ale jak nie zrobić czegoś pysznego na tłusty czwartek? Mini oponki to doskonały pomysł, aby "uczcić" ten dzień, w którym można bezkarnie się objadać 😏. Jednocześnie tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału, więc objadajcie się i bawcie się do upadłego 😋

Składniki:

- 0,5 kg mąki,

- 0,4 kg zmielonego twarogu,

- 3 jajka,

- 3/4 szk. cukru,

- szczypta soli,

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,

- 1 litr oleju do smażenia,

- cukier puder do posypania.

Przygotowanie:

Podane składniki (poza cukrem pudrem i olejem) zagniatamy, wyrabiając je na jednolita masę. Następnie podzielić je na pół, aby łatwiej było jej rozwałkować na stolnicy na grubość ok. 1 cm. Szklanką wykrawać koła, a w nich mniejsze kółka za pomocą np. kieliszka. Wrzucać porcjami do nagrzanego w garnku oleju i smażyć z obu stron na złoty kolor. Zdejmować z oleju łyżką cedzakową i przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Po ostudzeni posypać cukrem pudrem. 

Z podanych składników wychodzi około 50 - 60 szt.

I już, oponki gotowe do jedzenia. Polecam zjeść je tego samego dnia, w którym zostały zrobione. 

Smacznego!

Komentarze