Przejdź do głównej zawartości
Tłusty czwartek - mini oponki twarogowe
Co prawda mistrzem cukiernictwa, wypieków i deserów nie jestem, ale jak nie zrobić czegoś pysznego na tłusty czwartek? Mini oponki to doskonały pomysł, aby "uczcić" ten dzień, w którym można bezkarnie się objadać 😏. Jednocześnie tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału, więc objadajcie się i bawcie się do upadłego 😋
Składniki:
- 0,5 kg mąki,
- 0,4 kg zmielonego twarogu,
- 3 jajka,
- 3/4 szk. cukru,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 litr oleju do smażenia,
- cukier puder do posypania.
Przygotowanie:
Podane składniki (poza cukrem pudrem i olejem) zagniatamy, wyrabiając je na jednolita masę. Następnie podzielić je na pół, aby łatwiej było jej rozwałkować na stolnicy na grubość ok. 1 cm. Szklanką wykrawać koła, a w nich mniejsze kółka za pomocą np. kieliszka. Wrzucać porcjami do nagrzanego w garnku oleju i smażyć z obu stron na złoty kolor. Zdejmować z oleju łyżką cedzakową i przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Po ostudzeni posypać cukrem pudrem.
Z podanych składników wychodzi około 50 - 60 szt.
I już, oponki gotowe do jedzenia. Polecam zjeść je tego samego dnia, w którym zostały zrobione.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz